Verzekeren is dat belangrijk voor een duiker?

Het antwoord is een volmondig JA. Verzekeren is zeer belangrijk voor een duiker. De reden ligt denk ik wel een beetje voor de hand. De duiksport draagt een risico met zich mee, misschien niet zo snel in Nederlandse binnenwateren maar zodra je op zee komt wordt het risico op een ongeval groter. Het hoeft nog niet eens een direct duik ongeval te zijn, het zou ook nog kunnen dat je boven komt en er niemand in de buurt blijkt te zijn of dat ze je niet zien of horen. We hebben een lid dat hier ervaring mee heeft. Als dit laatste gebeurd dan zal er een enorme keten van hulp diensten ingeschakeld worden die naar je gaan zoeken. Dat dit kosten met zich meebrengt zal duidelijk zijn. Deze kosten zullen hoe dan ook op je worden verhaalt. Verder kan het gebeuren dat je een echt duik ongeval overkomt. Als dit op het land gebeurd dan zijn de kosten nog te overzien, maar gebeurd dit ergens op open zee dan zullen ze je moeten komen halen met een helikopter. In dat geval zijn de kosten al behoorlijk hoger. De hiervoor geschetste scenario’s zijn een voorbeeld in Nederland. Als je in het buitenland bent wordt het verhaal een behoorlijk stuk anders. Ten eerste zijn de afstanden vrijwel altijd groter en verder wordt er niet zo makkelijk een helikopter ingezet omdat die te veel kosten. Als je dan eindelijk bij die hyperbare kamer komt voor behandeling is de eerste vraag die ze je stellen of je goed verzekerd bent. Deze behandelingen kosten namelijk gruwelijk veel geld!

De NOB heeft voor elk lid een speciale verzekering afgesloten. Deze verzekering is een collectieve basis verzekering. Ja ja je leest het goed een basis verzekering. De vergoeding voor een decobehandeling is maximaal € 5000,00 en je moet je dus af vragen of dit voldoende is. Dit is dan ook de reden dat ik voor de verandering eens in deze materie gedoken ben. Wat kost nu eigenlijk zo’n behandeling en zijn dat de enige kosten. Ik heb een bedrag van 600 dollar per uur gevonden op internet. Als je dan na gaat dat je vaak zo’n 12 uur ( afhankelijk van de ernst ) in zo’n tank moet doorbrengen ben je alleen daar al 7200 dollar voor kwijt. Dan hebben we het nog niet gehad over het vervoer en de bijkomende opname kosten. Je hebt dus eigenlijk het antwoord al, die 5000 euro is dus niet voldoenden. Misschien in Nederland wel, maar in het buitenland zeker niet. Lees het verhaal maar eens op www.decompressieziekte.nl dan begrijp je meteen wat ik bedoel

Wat je voor jezelf moet na gaan is of jij goed genoeg verzekerd bent. Er zijn ziektekosten verzekeringen die de behandeling in de deco tank vergoeden althans dat heb ik mensen horen zeggen. Horen zeggen is wat mij betreft niet voldoende. Als je het niet zeker weet bel dan eens met je verzekering en vraag het na! Er zijn ook reis verzekeringen met een ski en duiksport aanvulling, maar zijn die niet alleen voor je spullen? Controleer dit eens voor jezelf.

Er zijn ook verzekeringen die speciaal voor de duiksport zijn bedoelt. Een voorbeeld hiervan is de verzekering van Schox. Hier is ook de basis verzekering van de NOB afgesloten. Je kan hier een aantal aanvullingen krijgen die ervoor zorgen dat het verzekerde bedrag hoger wordt. Dit zijn echter vastgestelde bedragen voor Nederland. Voor het buitenland geldt de kostprijs. Als je hier meer over wilt weten kijk dan maar eens op www.schox.nl De NOB verzekering informatie kan je vinden op de NOB website, www.onderwatersport.org. Je moet zoeken naar verzekeringen.

Verder is er dan de DAN. DAN staat voor Divers Alert Network. Dit is een organisatie die zich o.a. bezig houd met onderzoek naar duik medische zaken. Ook leiden ze mensen op voor het geven van eerste hulp bij duik ongevallen. De NOB heeft besloten om met DAN samen te werken om instructeurs op te leiden om deze trainingen te geven binnen de bij NOB aangesloten verenigingen. Jan J. en Jürgen hebben deze opleiding inmiddels gevolgd en willen deze training ook gaan geven binnen onze club. Behalvehet doen van onderzoek en het geven van opleidingen hebben ze ook een uitstekende verzekering. Het hele grote voordeel van deze verzekering is dat ze niet alleen alles betalen maar ook alles regelen. Je belt een speciaal alarm nummer en hebt dan meteen iemand aan de telefoon die verstand heeft van zaken en meteen alles voor je gaat regelen. Waar je ook bent op de wereld. Er worden dan geen financiële vragen meer gesteld als je in die deco tank wordt gezet. De DAN is internationaal erkent. Rekeningen gaan direct naar de DAN en je wordt daar zelf niet mee lastig gevallen. Voor meer informatie over de DAN verzekering kan je kijken op https://www.daneurope.org/ned/serv2.htm

De bedoeling van mijn verhaal is niet om je bang te maken maar om je te wijzen op de financiële risico’s die je loopt als je alleen uitgaat van de NOB verzekering. Bepaal voor jezelf of je voldoende bent verzekerd en schaf eventueel een aanvullende verzekering aan. De kosten zijn ongeveer 70 euro, veel minder dan je kwijt bent als je hem echt een keer nodig hebt!

Facebook
Twitter