opleiding

Miramar biedt nieuwe leden een degelijke op veiligheid gerichte opleiding. Deze opleiding bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. De opleiding start doorlopend in kleine groepjes en soms zelfs individueel. De opleiding vindt plaats op de donderdag-avonden in de Parrel. De theorie behandelt het duiken vanuit een viertal gezichtspunten: natuurkunde, medische aspecten, duikuitrusting en duiktechniek. De theorielessen worden voorafgaand aan de zwembadtraining gegeven.

Het praktische deel van de opleiding vindt zowel in het zwembad als buiten plaats. De eerste weken van de opleiding raak je vertrouwd met de sensatie onder water te zijn, vervolgens komt de duiktechniek aan de beurt. Na een aantal weken ga je met perslucht oefenen.

Eind maart of begin april, dat hangt er vanaf hoe streng de winter is geweest, maak je de eerste duik buiten. Eind april kun je dan voor het eerst mee naar Zeeland.
De meeste nieuwe leden halen in juni het eerste brevet. Als je dat hebt kan je door voor het tweede en tenslotte het derde brevet. Maar dat is natuurlijk geen verplichting. Na het behalen van je eerste brevet kun je veilig in stilstaand water duiken tot 20 meter diepte, samen met een buddy van tenminste hetzelfde niveau.

De meeste duikers echter nemen geen genoegen met alleen het eerste brevet en gaan snel door naar het volgende niveau. Dan leer je hoe je veilig 's nachts kunt duiken en kun je ontdekken waarom een nachtduik (die overigens écht niet in het holst van de nacht hoeft te zijn, zodra het donker wordt spreken we van een nachtduik) toch écht de moeite waard is. Er zijn zelfs een aantal duikers bij onze vereniging die (bijna) alleen maar nachtduiken maken. Ook kun je dan leren veilig te duiken in stromend water zodat je kennis kunt maken met het weelderige leven in de Oosterschelde in Zeeland, of avontuurlijke wrakduiken kunt maken op de Noordzee. Gedurende het begin van de opleiding kan je een aantal spullen lenen van de club. Zo kan je zonder grote uitgaven uitgebreid met het duiken kennismaken. 

In oktober beginnen bij ons de opleidingen voor 1, 2 en 3*. Daarnaast kan je ook in het vroege voorjaar nog instromen voor een nieuwe opleiding. Dit laatste is afhankelijk van het aantal nieuwe leden.