Is duiken duur?


Duiken wordt door veel mensen beschouwd als een dure sport.
Dit valt echter mee ten opzichte van andere sporten.

Alleen gedurende het eerste jaar ben je het meeste geld kwijt aan de duikuitrusting, maar mits je goed onderhoud pleegt kunnen een hoop van die spullen 5 tot 10 jaar mee.
De kosten van de aanschaf van een duikuitrusting kan je nog verder beperken door een aantal spullen op de tweedehands markt te kopen. Een nieuw stabjack kost bijvoorbeeld minstens zo'n 300 of 400 euro, maar tweedehands kun je al een goede kopen voor 100 euro. Het eerste jaar krijg je van de club in bruikleen een fles, ademautomaat en trimvest. Je moet zelf voor zwembadvinnen, masker, snorkel en loodgordel zorgen. Voor het buitenwater heb je dan nog buitenwatervinnen, duikpak, duikschoentjes en duikhandschoenen en extra lood nodig. Het tweede jaar lever je de clubspullen in en dien je zelf deze spullen aan te schaffen. Op deze manier kun je de kosten verdelen over twee jaar.


Elk volgende jaar moet je rekenen op bijkomende kosten voor de vervanging van spullen en een aantal andere terugkerende kosten zoals duik-vergunningen en medische keuringen etc.

De contributie voor Miramar bedraagt €168,- per jaar of € 14,00 per maand .
Hiervoor wordt je opgeleid en ben je tevens NOB lid. Ook ontvang je maandelijks het maandblad Onderwatersport en onze eigen Miramariaan met schitterende foto's en praktische duikadviezen. Als lid heb je onbeperkt toegang tot de clubcompressor, dus je kan je duikfles gratis vullen.Tevens ben je via de NOB verzekerd tijdens de duiken die je maakt.