Informatie pagina

 

Wie zijn wij?

Duikteam Miramar is een duikvereniging met zo'n 80 leden. Wij trainen op donderdagavond van 21:00 tot 22:00 uur in de Parrel in Groningen en houden elke zondag een clubduik op diverse stekken, vaak ook het Veenmeer in Tynaarlo. Daarnaast maken leden vaak onderling duikafspraken en wordt er op veel verschillende plaatsen gedoken.

Wil je graag leren duiken of wil je het een keer proberen (kost niks), vul dan nu het formulier in, of kom gewoon eens kijken op de donderdagavond. Een afspraak voor een gratis introductieles in het zwembad is zo gemaakt! Wil je lid worden vul dan dit formulier in!

 

Duiken is een prachtige hobby

Duiken is een prachtige hobby met heel veel facetten. Zo zijn er veel mensen geïnteresseerd in biologie, fotograferen technisch duiken en andere zaken. Een heel leuke kant van de duik hobby is het wrakduiken. Hiervoor is natuurlijk wel wat duikervaring vereist. Een speciale opleiding wrakduiken leert je hoe je dit het beste en het veiligst kan doen. Om  te laten zien hoe dit gaat hebben we een aantal filmpjes van wrakduikteam de zeester op onze site geplaatst. Klaas Koch een van onze leden is de eigenaar van het wrakduikschip de Zeester. Je  kunt zien wat deze wrakduikers zoal meemaken. Speciale aandacht verdiend het filmpje over de ontdekking van de Kerwood. Hierin werd een enorme lading lood gevonden.  

Tynaarlo

De plaats waar Duikteam Miramar Groningen het vaakst duikt, is het veenmeer van Tynaarloo.
Dit is tevens de eerste plaats waar nieuwe leden ingewijd worden in de edele kunst van het buiten duiken.Het veenmeer heeft een aantal karakteristieke kenmerken. Zo zijn er jaren geleden een auto en een bootje afgezonken, zit er een kreeftenwand in en krioelt het er in de nazomer van de vissen. Zo kun je er palingen over de bodem zien kronkelen, snoeken die geen duimbreed voor je opzij gaan en talrijke andere onderwaterdieren. Niet alle dieren vallen direct op, sommigen zijn zo klein als een speldeknop, terwijl sommige vissen daarentegen erg groot kunnen worden.

Schitterend zijn ook de scholen baarsjes en voorntjes die je van alle kanten langs komen zwemmen.

Henri, Anko en Miranda gaan nachtduiken In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft het water in Nederland niet zo troebel te zijn dat je bijna niets ziet. In het veenmeer is het zicht onder water op zijn best 4 tot 5 meter. Hoeveel zicht er onder water is, hangt van de weersomstandigheden af. Wanneer er bijvoorbeeld net een enorme regenbui plaatsvind, stromen er massa's klei en zand vanaf het strand het water in. Het gevolg is dat het onder water aardedonker wordt, dan heeft duiken niet zo veel zin meer.
In het veenmeer is kun je echter meestal zo'n 3 tot 4 meter ver zien.

Het veenmeer is een favoriete duikstek voor uiteenlopende duikverenigingen, duikscholen en kleine groepjes duikers. De mensen van Miramar Groningen staan meestal  in de buurt van de Disco, een klein gebouwtje aan de camping kant van het meer.

Onze Miramarianen verzamelen zich altijd op zondag 10 uur 's ochtends bij het veenmeer. De bedoeling is doorgaans om even na tienen, half elf in het water te liggen. Een keer per jaar doen er altijd weer een aantal Miramarianen mee met de traditionele paasduik. In dat geval worden op de bodem van het veenmeer echte gekookte eieren neergelegd, die dan 's middags moeten worden opgespoord. Dat gaat, zoals het hoort, in buddyparen. Het buddypaar met de meeste eieren heeft gewonnen.